top of page

Svetozar Janevski

Sjeverna Makedonija

predsjednik Međunarodnog kluba laureata „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“ (Sjeverna Makedonija)


Vrlo iskusan, dinamičan i poduzetnički praktičan investitor, predsjednik Uprave i glavni direktor, s rezultatima uspješnog preokreta i profitabilnog razvoja poslovnih subjekata, robnih marki i ljudi. Iskusan u razvoju profitabilnih partnerstva s multinacionalnim tvrtkama FMCG u jugoistočnoj Europi. Promiče društvene i organizacijske promjene s marketingom, prodajom i distribucijom, proizvodnjom te istraživanjem i razvojem, s filantropskim interesom za razvoj gospodarskog i ljudskog kapitala u jugoistočnoj Europi.


Glavni vlasnik, franšizator Goody's Burger House za Makedoniju i Srbiju (2014. - danas); predsjednik Uprave Vinarije Tikveš (2003. - danas); glavni partner M6 Investicije (1998 - danas); počasni konzul Finske (2005. - danas). Ranije: 1985. - 2005. predsjednik Uprave Pivovare u Skoplju (partner Heineken i Coca Cola); prije 1985. godine Svetozarovo iskustvo obuhvatalo je proizvodnju, istraživanje i razvoj, restrukturiranje poslovanja. Dipl. je inženjer tehnologije - Tehnološki fakultet Sveučilišta „Ćiril i Metodij“ (1976).


Svetozar je aktivan diljem balkanske regije u promicanju regionalne stabilnosti, demokracije, izgradnje kapaciteta, gospodarske suradnje, trgovine i integracije. Njegove su uloge uključivale: supredsjedatelj, Nacionalno vijeće za konkurentnost Makedonije; član Savjeta za poslovno savjetovanje - Inicijativa za suradnju u Jugoistočnoj Europi pod pokroviteljstvom Europske unije; član Vijeća Pakta o stabilnosti za jugoistočnu Europu; član Upravnog odbora Makedonskog olimpijskog odbora; član odbora Narodne banke Republike Makedonije; počasni profesor MBA i Programa javne uprave Sveučilišta u Pittsburghu.


Predsjednik je Međunarodnog kluba laureata „STVARATELJI ZA STOLJEĆA“.


Svetozar je oženjen i ima troje djece i dvoje unučadi.

Svetozar Janevski
bottom of page