top of page

Vinko Ćuro

Hrvatska

predsjednik Upravnog odbora Međunarodnog ekonomskog foruma PERSPEKTIVE (Hrvatska)


Rođen je 1966. godine u Tuzli, BiH. Životni radni ciklus, s već vrlo bogatim društvenim angažmanom, započeo je u životnoj dobi od 19 godina u državnoj upravi (na mjestu tajnika Predsjedništva i predsjednika tadašnje društveno-političke organizacije SSO), paralelno pohađajući studije prava, ekonomije, književnosti i menadžerstva. Završio je 1990. godine, u to vrijeme vrlo rijetku i specifičnu, Visoku školu za menadžere na „JIN Institutu“ pri Sveučilištu u Beogradu.

Obrazujući se u kontinuitetu, do danas, stječe niz profesionalnih - menadžerskih i socijalnih vještina. Napustivši 1989. godine posao u državnoj upravi, u 23. godini postaje poduzetnik - osniva jednu od vrlo rijetkih agencija za marketing, kulturu i turizam u tadašnjoj državi Jugoslaviji („Intermedij“). Idejni je tvorac i realizator nekoliko stotina projekata ekonomsko-socijalnog, marketing, istraživačkog, izdavačkog, sajamskog, kongresnog i edukacijskog karaktera. Projekti su realizirani u BiH, Hrvatskoj, Sloveniji, Srbiji, Poljskoj i S. Makedoniji, a zvanično predstavljeni i realizirani u preko 70 gradova u više od 20 zemalja svijeta. Neki od njih realizirani su desetine puta u kontinuitetu duljem od petnaest godina (1998. godine sukreator je i realizator stručne konferencije o ekonomskom razvoju BiH - Zaključak 14. Madridske deklaracije o miru i razvoju u BiH; 2000. godine kreator je i realizator projekta obilježavanja 5.-godišnjice djelovanja OHR-a u BiH...).


U tom dinamičnom razvojnom i radnom periodu, zahvaljuje se na ponudama da bude: predsjednik Gradskog vijeća Tuzla, generalni direktor RTVBiH, veleposlanik BiH u Hrvatskoj...

Bio je (u biznis sektoru): konsultant američke agencije za razvoj USAID, član Komiteta za ekonomske reforme Fondacije SOROŠ, osnivač i predsjednik udruga poslodavaca na raznim nivoima u BiH, predsjednik Odbora Vanjskotrgovinske komore Bosne i Hercegovine za osnivanje Društva lobista BiH... Iskušao se i kao urednik/autor.

Napisao je niz stručnih tekstova, publikacija, scenarija... autor je i knjige Marketing u kongresno-sajamskoj industriji

Oblast posebnog zanimanja: multidisciplinarni i interdisciplinarni projekti za uspostavu i promociju (ekonomskog) razvoja, poduzetništva i međunarodne suradnje. Specijalizacija: marketing, manadžment, organizacija (diverzificiranje biznisa – uspostava novih profitnih centara, unaprjeđenje prodaje, nomotehnika, krizno upravljanje...). Neumorno promovira važnost slobode, kulturu i razvoj poduzetništva te važnost asocijativnog povezivanja poduzetnika. Osobno je (ili tvrtke za koje je vezan) član: Hrvatske udruge poslodavaca (HUP); Udruge Glas poduzetnika (UGP); Hrvatske gospodarske komore (HGK); Hrvatskog društva ekonomista (HDE); Hrvatskog društva za kvalitetu (HDK); Hrvatske udruge profesionalaca kongresnog turizma (HUPKT); Hrvatske udruge za upravljanje projektima (HUUP); Hrvatske udruge za marketing (CROMAR); Hrvatske udruge za direktni i interaktivni marketing (CRODMA / FEDMA). Koristi se informatičkim alatima i softverskim aplikacijama.


Društveni angažman Vinka M. Ćuro na raznim poljima ispoljen je i danas, a bio je i politički aktivan. U tri mandata bio je vijećnik u Gradskoj skupštini Tuzla te niz godina jedan od lidera Liberala u BiH. S 29 godina, na višestranačkim demokratskim izborima 1996. godine, bio je najmlađi kandidat za predsjednika Bosne i Hercegovine. Danas živi i radi u Hrvatskoj.


Bio je sportski aktivan. Bavi(o) se fotografijom. Voli prirodu i putovanja. U slobodno vrijeme piše pjesme, stručne tekstove za časopise, voli pogledati dobar film... Uz sport i rekreaciju te prirodu, danas, u zrelijim godinama, za opuštanje bavi se i kulinarstvom...

Oženjen je suprugom Gordanom. Ima četvoro djece.

Vinko Ćuro
bottom of page